Jäätyvät sormet

Talvi on taas, tai no, itseasiassa ollut jo jonkin aikaa. Jousiampujalle talven tulo merkitsee ikävästi kylmeneviä sormia ja ehkä jopa nuolten häviämistä lumihankeen. Välineet kyllä kestävät kylmää yleensä aika hyvin. Kovimmilla pakkasilla tosin kannattaa olla varovaisempi sekä muutenkin kylmemmillä säillä lämmitellä jousta ennen täyteen pituuteen jännittämistä ja laukaisun tekemistä.

Kylmillä säillä ulkona harrastaessa ongelmaksi muodostuukin lähinnä ampujan nuolikäden sormien kylmettyminen.

Osa harrastajista on tosin sellaisia karpaaseja, joita kylmä ei haittaa ollenkaan. Suurin osa harrastajista ei kuitenkaan tarkene pelkässä tavallisessa ammuntahanskassa tai sormiläpässä, kun ulkolämpötila laskee talvella pakkasen puolelle. Käsiä voi kylmää lämpimimmilläkin säillä esimerkiksi keväisin ja syksyisin kun ollaan pitkiä aika ulkona. Kylmän takia ote jänteeltä sekä laukaisu voivat muuttua tunnottomiksi ja kankeiksi. Tällöin laukaisuvirheitä tulee helposti. Ja suoraan sanottuna, eihän kylmä itsessään tunnu mukavalta.

Kohmeita sormia vastaan kamppailussa on muutamia hyviä ”konsteja”, joilla ammuntaa saa mukavammaksi ja ulkona pärjää paremmin. Alle olen kirjoittanut ideoita kolmen sormen -otteella sekä ammuntahanskan kanssa käytettäväksi. Sormiläppien käyttäjät voivat rohkeasti soveltaa ohjeita. Peukalo-otteesta ja talviharrastamisesta on jossain välissä tulossa oma kirjoituksensa.

1: Käytetään tavallista ammuntahanskaa sekä jousikädessä jotain toista ohuempaa hanskaa. Ampumisen taukohetkillä sekä nuolia hakiessa laitetaan esimerkiksi paksummat rukkaset käsiä lämmittämään.

2: Hankitaan kylmää säätä varten tehdyt ammuntahanskat. Ovat suht’ lämpimiä käyttää, mutta haittapuolena välineiden käsittely on kömpelömpää sekä jännetuntuma on heikompi hanskojen toppauksen ja vuoren takia.

3: Käytetään tavallista ammuntahanskaa, mutta sen päälle sekä jousikäteen laitetaan lämpimämpi hanska. Nuolikäden hanskan etu- ja keskisormen sekä nimettömän kärjistä kannattaa tällöin leikata palat irti ja ommella saumat niin, etteivät ompeleet lähde purkautumaan.

4: Pidetään taskussa uudelleen käytettäviä lämpöpusseja. Ne maksavat kaupoissa joitakin euroja per kappale. Pussit aktivoidaan napsauttamalla metallikiekkoa pussin sisällä, jolloin sisällä oleva aine kovettuu ja samalla lämpenee. Lämpöä riittää ulkolämpötilasta riippuen kymmenestä minuutista jopa puoleen tuntiin. Pussit saa taas käyttökelpoiseksi, kun ne keittää vedessä.

Talviammunnassa kannattaa myös muu vaatetus katsoa ammuntaan sopivaksi. Liian paksu takki tai pitkä kaulaliina voit ottaa jänteeseen kiinni ja haitata hyviä osumia. Talviammuntavälineitä ja hanskoja kannattaa testata ennen tositoimiin ryhtymistä. Paksumpiin hanskoihin voi myös totutella ampumalla niiden kanssa satunnaisesti sisällä tai lämpimälläkin kaudella. Näin ammuntatuntuma on tositilanteessa varmempi eikä yllätyksiä tule niin helposti.

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *