Jousiampujan paradoksi ja nuolten jäykkyys

Tämä on lähtölaukaus tulevalle nuolipaja-artikkelisarjalle. Ennen rakentamisen aloittamisesta olisi kuitenkin hyvä tutustua jousen ja nuolen toimintaan hieman tarkemmin. Teoriatietämys helpottaa huomattavasti säätöjen tekemistä ja säätöihin vaikuttavien asioiden hahmottamista. Lisäksi nuolten osien valinta ja niiden vaikutus laukaisuun ja nuolen lentoon ymmärretään helpommin.

Suurin yksittäinen asia on nuolen jäykkyys ja sen vaikutus nuoleen laukaisun yhteydessä. Olen kirjoittanut mm. tästä asiasta Vaistoampujan perusoppaan 2. osassa. Tämän lisäksi Internetistä löytyy muutamia erittäin hyviä ja selkeitä videoita, joissa kerrotaan ja kuvataan jousiampujan paradoksia, nuolen taipumista sekä lentoa.

Asia koskettaa samalla tavalla tähtäinjousella kuin vaistojousillakin ampujia. Erilaisilla otteilla ja erityisesti taljajousten kanssa käytettävillä laukaisulaitteilla asia hieman muuttuu.

Jos asia ei ole entuudestaan tuttu, niin suosittelen lämpimästi jokaista harrastajaa lukaisemaan asiasta sekä katsomaan ainakin alla olevat videot.

*Video on vähän pitkä, mutta katso ainakin kohdasta 5:12 alkavat erittäin kuvaavat otokset liian notkealla nuolella ampumisesta:*

*Video on Blazerin mainostus, mutta siitä näkyy hidastettuna nuolen lähtö taljajousesta laukaisulaitteen kanssa:*

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *