Arvostelu: Sådan bliver du verdens bedste -dokumentti (2019)

”Sådan bliver du verdens bedste” on tanskaa ja tarkoittaa suomeksi käännettynä ”Kuinka tulla maailman parhaaksi”. Dokumentin on julkaissut Tanskan Ylen korvike, eli Danmarks Radio. Bongasin dokumentista maininnan Lars Andersen Facebook-sivulta ja ajattelin mielenkiinnosta katsoa mitä jousiammuntaan liittyvää siinä on.

Pätkän voit katsoa osoitteesta (kesto 58 minuuttia):
https://www.dr.dk/tv/se/genvejen-til-verdensklasse/-/sadan-bliver-du-verdens-bedste

DR:n sivustolla ei ikävä kyllä ole kuin tanskankieliset tekstitykset saatavilla. Sain kuitenkin dokumentin ja tekstityksen ladattua koneelle ja käänsin Google Translatella tekstitykset englanniksi. Käännetyistä teksteistä ymmärsi aika hyvin lauseet ja merkityksen kokonaisuudessaan. Muutamia lauseita joutui tosin hetken miettimään, että mitähän tässä tarkoitettiin. Tämä tosin ei ole dokumentin syytä millään tavalla vaan koneen tekemän käännöksen.

Mutta asiaan. Dokumentin sisältö oli ihan mielenkiintoinen. Siinä käsiteltiin yleisesti, että mitä pitää tehdä ja mitkä asiat vaikuttavat siihen, että ihmisestä tulee jossain asiassa maailman paras. Larsia, kuten myös muitakin henkilöitä (esim. huippukirurgia ja jalkapallovalmentajaa) haastateltiin, näytettiin Larsin harjoittelua sekä sitä, miten Lars opettaa omaa ammuntatyyliään henkilölle, joka ei ole lajia ennen kokeillut.

Kaikkien ei tarvitse olla maailman parhaita, joten pidinkin dokumentin tärkeimpänä sanomana sitä, että myös mieltä pitää treenata kehon ohella sekä, että harjoittelun on oltava mukavaa. Aivot tarvitsevat jumppaa ja välillä kovempaakin revittelyä, että ei kangistuta kaavoihin ja jatketaan oppimisen tiellä.


Lars on mielenkiintoinen persoona jousiammuntamaailmassa. Häntä vihataan ja rakastetaan hänen tekemiensä videoiden sekä temppujen takia. Suurin anti tästä dokumentista onkin mielestäni nähdä pieni vilaus mieheen, joka on noiden kuuluisien Youtube-videoiden takana.

Vaikka itse pääasiaa, eli ”parhaaksi tulemista” käsiteltiin aika yleisellä tasolla, niin suosittelen kuitenkin dokumentin katsomista. Siitä saa vähän pohdittavaa omaan elämään ja harrastamiseen.

Nuolet: 4/5

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *