Tavoitteellisen harrastamisen aloittaminen

Kymmenen kuukautta kului viimeisimmästä päivityksestä (edellisen päivityksen olin kirjoittanut vuoden 2018 huhtikuussa). Silloin oli tarkoitus aloittaa aktiivisempi harrastaminen, mutta aika menee näköjään yllättävän nopeasti. Olen tehnyt mökkiremonttia, pari kertaa ollut tikkejä käsissä, pienoista olkapäävammaa muutaman tuhannen naulan hakkaamisesta vasaralla, muuttoa toiselle paikkakunnalle…

”Kyllä sika syitä löytää: välillä on maa jäässä ja välillä kärsä kipeä.”

Viime aikoina olen kuitenkin jouseen jo tarttunut useammankin kerran. Loppuvuodesta pidin lisäksi neljän ammuntakerran peruskurssin kahdeksalle ampujalle. Kurssilaisista muutama onkin sitten jatkanut seuran vakiovuoroilla harrastamista ja osa on hankkinut jo omia välineitäkin.

Kursseihin liittyviä ajatuksiani kirjoittelen jossain välissä omat julkaisut, mutta nyt keskityn vain tavoitteellisen harrastamisen aloittamiseen.

Jos omassa elämässä, onpa se sitten töitä, vapaa-aikaa tai harrastuksia, ei ole minkäänlaisia tavoitteita, niin harvoin asiat etenevät ja kehittyvät. Tavoitteellinen harrastaminen jousiammunnassa ei välttämättä tarkoita kilpailuihin ja isoon menestymiseen tähtäävää toimintaa. Jokainen ampuja voi pienimuotoisestikin miettiä ja kehittää omaa ammuntaansa.

Tavoitteina voi olla lisätä ampumiseen säännöllisyyttä sekä suunnitelmallisuutta. Määritellä hieman omia henkilökohtaisia tavoitteita, etsiä ammuntatekniikasta parannettavia asioita sekä tehdä vaikkapa henkilökohtainen harjoittelusuunnitelma. Tavoitteena voi olla myös harjoittelun monipuolistaminen erilaisilla ammuntaharjoituksilla tai esimerkiksi joihinkin kisoihin osallistuminen.

Tämän suuntaista toimintaa oli tarkoitus omassa seurassa käynnistää tavoitteellisen harrastamisen ryhmän tiimoilta vuoden 2016 syksyllä. Suunnitelmissa oli katsoa jokaisen kanssa henkilökohtaisesti heidän omaa harrastusta ja kokoontua säännöllisesti sekä käydä asioita läpi. Kiinnostusta ryhmään kyllä oli, mutta asia vaan jäi leijumaan ja lopulta unohtui.

Tein silloin ryhmää varten lomakkeen, joka käsittelee oman harrastuksen ”eilistä”, ”tätä päivää” ja ”huomista”. Lomakkeen voit vilkaista tämän kirjoituksen alla olevasta linkistä. Lisään sen myös ”Lataukset”-sivulle lähiaikoina.

Seuraavassa kirjoituksessa pureudun ajatuksen kanssa omaan täytettyyn lomakkeeseeni sekä harjoittelun seurantaan.

Tavoitteellisen harrastamisen taustalomake (PDF / 2 sivua)

ps. kirjoituksen kuvasta, ei täällä Pohjois-Karjalassa vielä kesä ole. Jotenkin vaan sateenkaari ammuntaradan yllä sopii tavoitteellisen harrastamiseen (varsinkin kun sopivaa talvikuvaa en tähän hätään löytänyt).

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *