Vetopituuden mittaaminen

Miksi on tärkeää tietää oma vetopituus? Ensinnäkin näin voit varmistua siitä, että jousi, jota olet hankkimassa tai jolla ammut, on sinulle sopiva. Toiseksi, että osaat valita oikeanlaiset nuoliputket sopimaan jousellesi ja ammuntatyylillesi.

Jos sinulla on lyhyt vetopituus ja jousesi on pitkä, niin jousen tehoista jää hyödyntämättä paljon eikä nuoli lennä niin tehokkaasti kuin se voisi lentää. Ja jos sinulla taas on pitkä vetopituus ja jousesi on liian lyhyt, niin et välttämättä voi edes tehdä vetoa niin pitkälle kuin haluaisit. Jousen fyysiset rajoitukset tulevat tällöin vastaan. Pahimmassa tapauksessa voit jopa särkeä jousesi jännittämällä sen liian pitkälle.

Yleensä aikuisilla miehillä vetopituus on karkeasti 27-30 tuuman luokkaa kolmen sormen otteella ammuttaessa. On tietysti ampujia, joilla vetopituus on jopa yli 32”, mutta nämä ampujat ovat aika harvassa. Jos taas käytetään peukalo-otetta ja vaikkapa korealaista ammuntatyyliä, niin 32” vetopituus ei ole lainkaan harvinainen.

Miten sitten mitataan vetopituus? Ensimmäistä jousta ostettaessa yleensä riittää karkeampi mittaustapa, eli levitetään kädet suoraan sivuille ja mitataan sormenpäiden välinen etäisyys ja jaetaan se kahdella ja puolella.

Minulla on sormenpäiden etäisyys 72 tumaa, joten laskennallinen vetopituus on 28,8 tuumaa (72/2,5=28,8). Jos olisin ostamassa jousta, niin voisin jousimyyjälle/valmistajalle kertoa, että olen tällä tavalla mitannut vetopituuden ja hän osaisi kertoa mitkä jousimallit/-pituudet sinulle sopivat.

Tarkempi mittaustapa sopii täsmälliseen vetopituuden mittaamiseen silloin, kun halutaan esimerkiksi hankkia sopivat nuolet. Helpoin tapa mitata vetopituus tarkasti on käyttää mittanuolta. Mittanuolia saa ostettua valmiina tai sellaisen voi tehdä helposti itsekin esim. pitkästä puurimasta tai puunuoliaihioista, jonka toiseen päähän laittaa tavallisen nokin kiinni. Täsmällisen tuloksen saamiseksi pitää muistaa, että mitta-asteikko ei ala nokin päästä vaan nokin jänneuran pohjasta.

Jos mittanuolta ei ole saatavilla, niin mittauksen voi tehdä helposti sellaista ilmankin. Jännität jousen ylipitkän nuolen kanssa täyteen vetoon ja kaveri merkitsee kynällä tai teipillä jousen selkäpuolen kohdan nuolenvarteen. Mittaat pituuden sitten jälkikäteen vaikkapa rullamitalla.

Tällä tavalla mittaamisessa on syytä muistaa se, että jos tekniikkasi ei ole vielä oikea, niin vetopituus voi olla parikin tuumaa lyhyempi kuin se tulee olemaan ammuntakokemuksen ja tekniikan kehittyessä. Lisäksi liian jäykällä jousella tekniikka helposti ”painuu kasaan” ja veto jää liian lyhyeksi.

Täydessä vedossa kolmen sormen otteella minulla on vetopituus hieman vajaat 29”. Kun jännitän jousen puutteellisella tekniikalla, eli ylhäältäpäin katsottuna kyynärpää jää kauas nuolen linjasta, niin vetopituus onkin vain noin 27”.

Kolmas tapa, mitä aina näkee tehtävän, on mittaaminen nuolella ilman jousta. Tämä sopii loistavasti esimerkiksi kursseilla siihen, että ampujat voivat pikaisesti tarkistaa ovatko heidän käyttämänsä nuolet tarpeeksi pitkiä turvalliseen ampumiseen.

Otetaan nuoli kämmenten väliin, laitetaan nuolen nokki kaulan alaosassa olevaan ”kuoppaan” ja nostetaan kädet rennosti yläviistoon eteenpäin ja katsotaan sormenpäiden kohdalta pituus. Mikäli nuolet ovat sormenpäitä hieman pidemmät, niin ne ovat yleensä pituudeltaan sopivat.

Tällä tavalla saan itselleni vetopituudeksi 28,5”.

Omalta osaltani saan kaikilla tavoilla karkeasti saman vetopituuden. Tulokset ovat puolen tuuman sisällä toisistaan, eli 28,5″, 28,8″ ja 29″. Tulokset voivat vaihdella enemmänkin riippuen täysin ampujan ruumiinrakenteesta: hartioiden leveys, käsien pituus, jne. Eli jos kaipaat tarkkaa tulosta, niin vetopituus kannattaa aina mitata jousen ja nuolen kanssa ja jos riittää karkeampi tulos, niin voit mitata sormien välin ja laskea siitä.

Pitää myös muistaa, että asiat muuttuvat, kun vaihdetaan ammuntatyyliä. Yllä olevat mitat ovat omalta osaltani pitkäjousella ja kolmen sormen otteella. Kun otan käyttöön korealaisen lyhyen vastakaaren ja peukalo-otteen, niin vetopituus muuttuukin normaaliammuntatyylilläni noin 30 tuumaan. Jos teen ankkuroinnin pidemmälle turkkilaiseen tyyliin, niin vetopituus onkin jo melkein 31 tuumaa ja korealaisella vieläkin enemmän.

Loppuun vielä yksi tyyli tarkistaa karkea nuolenpituus peukalo-otteella ammuttaessa. Tämä tapa näyttää minulle 30-31 tuumaa. Korealaisella tyylillä karkea vetopituus olisi jousikädestä vetokäden hartian/olkapään tienoille, eli minun tapauksessa useampi tuumaa lisää tähän 30-31 tuumaan nähden.


Jousiammuntavälineissä pituusmitta on yleensä tuuma, joka on 2,54 senttimetriä. Mitoitusstandardeissa yleisesti käytetty 28″ on siis 71,12cm.

Koreassa taas nuolenmittana käytetään perinteisesti yksikköä nimeltä ”chi” (3,03cm), joka on yksi kymmenesosa ”ja/cheok”-yksiköstä (30,3cm). Nuolen pituus voi siis olla 2ja 3,5chi, joka on 71,205 senttimetriä eli noin 28 tuumaa.

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *