Hiilikuitunuolipaja, Osa 1 – Putkien valinta

Tämä on ensimmäinen kirjoitus hiilikuitunuolipaja-artikkelisarjasta. Sarja alkaa putkien valinnasta, jatkuu nuolen eri osiin tutustumisella, jonka jälkeen mennään itse nuolien kasaukseen: nuoliputken katkaisu, valmistelut liimausta varten, sulitus, kärkien kiinnitys sekä lopulta nuolien viimeistely. Puunuolille tulee oma sarjansa myöhemmin, mutta nyt keskitytään hiilikuitunuoliin, koska olen niitä itselleni hankkimassa.

Taustatiedot

Aloittaville harrastajille nuoliputkien jäykkyys tuntuu monesti olevan mysteeri. Numeroita, pituuksia, painoja ym. on paljon. Asia on loppujen lopuksi kuitenkin aika yksinkertainen. Alkuun sinun pitää tietää oman jousesi jäykkyys omalla vedollasi, sekä nuoltesi toivottu pituus. Sen jälkeen katsotaan nuoliputkivalmistajien taulukosta sopiva jäykkyys. Nuoliputkien valintaan vaikuttaa tietysti muutkin seikat kuin putken jäykkyys: ulkonäkö, hinta sekä mm. nuoliputkelle saatavat lisävarusteet/kärjet.

Suosittelen lämpimästi lukemaan Vaistoampujan perusoppaan 2. osasta mitä tarkoittaa nuoliputken jäykkyys. Tässä vaiheessa on hyvä siis tietää mitä tarkoittaa esimerkiksi, kun nuoliputken jäykkyysarvo (spine) on 600. Lyhyenä yhteenvetona sanotaan, että mitä pienempi arvo on, sen jäykempi nuoliputki on. Karkeilla esimerkeillä 50 paunaiselle jouselle voi olla sopiva 500 jäykkyyksinen putki, 35 paunaiselle taas 700 ja 25 paunaiselle 900.

Osa valmistajista ei tee kuin esimerkiksi 300-600 jäykkyyden nuoliputkia. Nämä ovat yleensä taljajousi-/metsästysnuolivalmistajia, jotka kannattaa unohtaa, jos sinulla on kevyempi vaistojousi, esimerkiksi 20-25 paunainen. Voit tarvita 1000 tai 1300 spine-arvon nuoliputkia ja kaikilta valmistajilta niitä ei ikävä kyllä löydy.

Taulukoista pitää muistaa, että ne ovat suuntaa antavia, eli ne eivät pidä 100% paikkaansa jokaiselle ampujalle. Jollekulle ne voivat antaa täsmällisen tuloksen, mutta erilaiset ammuntatyylit, jouset ja välineyhdistelmät tuovat paljon muuttujia ja taulukot voivat näyttää esimerkiksi astetta liian jäykän tai notkean nuolen. Yleensä taulukoiden avulla pääsee kuitenkin hyvin alkuun.

Paras vaihtoehto olisi, että pääsisi kokeilemaan eli ampumaan eri jäykkyyksisiä nuolia omalla jousella ennen niiden ostamista. Eli ostetaan jousi ensin erikseen ja kokeillaan esimerkiksi erilaisia seuran nuolia ja sitten vasta hankitaan omat nuolet.

Vetopituus ja paunat omalla vedolla

Minulla on Bearpawn Slick Stick -pitkäjousihybridi, johon tarvitsen nuolet. Jousi on 58” pitkä ja siinä lukee jäykkyytenä 35 paunaa 28 tuuman vedolla.

Tässä vaiheessa on hyvä mitata jousen jäykkyys omalla vedolla sekä mitata myös oma vetopituuskin. Molemmista asioista olen kirjoittanut erilliset blogikirjoitukset:

Oma vetopituuteni on 29 tuumaa ja jousen jäykkyys 34 paunaa omalla vedollani.

Jos olet hankkimassa nuolia peukalo-otteella ampumista varten, niin asiat hieman monimutkaistuvat. Olen omassa ammunnassani huomannut, että peukalo-otteella toimivat hyvin jäykemmätkin nuolet kuin kolmen sormen otteella. Peukalo-otteella ammuntatyyli vaikuttaa paljon nuolten käyttäytymiseen: itse ote jänteeltä ja miten kahvasta pidetään kiinni / khatra. On todennäköisestä, että samalla jousella kolmen sormen otteella ja lyhyemmällä vedolla eivät toimi samat nuolet kuin peukalo-otteella onpa vetopituus pidempi tai sama kuin kolmen sormen otteella. Kirjoittelen tästä asiasta ja yleisesti peukalo-otteesta lisää myöhemmissä artikkeleissa.

Valintataulukot

Mutta, otetaan tähän nyt esimerkiksi taulukot kolmelta nuolivalmistajalta ja keskitytään kolmen sormen otteeseen ja pitkäjousiin. Näiden kolmen valmistajan nuolia olen aiemmin jossain välissä harrastamista hankkinut, eli ne ovat sinällään tuttuja ja hyväksi havaittuja:

Valitaan Eastonilta ohuempi tauluammuntaan tarkoitettu Carbon One -putki, Bearpawlta paksumpi ja kestävä Hunter Extreme -nuoliputki ja Gold Tipiltä ulkonäön puolesta Traditional.

Taulukoista kannattaa lukea lisäohjeet, sillä siellä on erilaisia ohjeita esimerkiksi siihen jos jousesi ikkunaleikkaus on tietynlainen sekä kärkipainosuositukset.

Bearpawn taulukosta nuoliputken jäykkyydeksi tulisi 800, Eastonin taulukosta 660 ja Gold Tipin 500, kun jousen paunat ovat 34 ja nuolen pituus 29”. Gold Tipin taulukosta on kokemuksia, että se antaa vähän jäykemmän puoleisia suosituksia. Eastonin ja Bearpawn taulukot ovat kohtuu hyvin pitäneet aiemmin paikkaansa.

(klikkaamalla kuvia voit avata taulukot isompana).

Olen ollut aiemmin Bearpawn nuoliin tyytyväinen. Haluan vähän paksummat nuoliputket, joihin saan alumiiniset kärki-insertit. Näin avulla nuoliin voi helposti vaihtaa eri painoisia ja erilaisia kärkiä (tauluammunta-, bluntti- tai judokärkiä).

Päädyn tilaamaan 12 kpl Bearpawn Hunter Extreme -nuoliputkia. Niiden pitäisi olla myös kestävät nuolet esimerkiksi maastoammuntaa ja mahdollisia ohilaukauksia varten. Putkien jäykkyydeksi valitsen 700. Olen jousellani jonkun verran testannut 800 jäykkyyden nuolia, ja ne tuntuivat hieman liian notkeilta. Uskon kärkipainoilla ja nuolien pituuksilla pystyväni säätämään 700 jäykkyyden nuolet toimimaan hyvin. Haluan, että nuoliputket ovat mahdollisimman lyhyet. Myös 600 jäykkyyden putket saisi varmasti toimimaan varsinkin jättämällä ne hieman pidemmäksi.

Jos haluat, että nuolet ovat pidemmät kuin vetopituutesi, niin muista katsoa jäykkyys esimerkiksi tuuman verran pidemmästä sarakkeesta. 30″ vedolla Bearpawn taulukko näyttäisi minulle 600 putket, Eastonin myös 600 ja Gold Tipin 500 jäykkyyden.

Nuolien määrä ja tarvikkeet

Mikäli olet tilaamassa ensimmäisiä nuolia uuden jousen kanssa, niin en välttämättä suosittele hankkimaan suoraan 12 kappaletta nuoliputkia. Alkuun olisi hyvä tilata vaikkapa kuusi nuolta. Ne kannattaa kasata, testata sekä säätää ensin ja vasta sitten hankkia lisää. Mikäli nuolet eivät olekaan täysin sopivia, niin sinulle ei jää 12 kappaletta ”turhia” nuolia vaan pelkästään kuusi. Näin voit säästää rahaakin.

Nokkeja, sulkia, wrappejä ja eri painoisia kärkiä minulta löytyy jo valmiiksi, niin tilaan tarvikkeiksi vain kärki-inserttejä ja metallisia putkivahvikkeita, joita voi laittaa kärkien ja/tai nokkien tyveen.


Ampuja nro 2

Toisena esimerkkinä jäykkyyksistä otetaan ampuja, jolla on 25 paunainen Bearpawn Crow -vastakaarijousi. Ampujan vetopituus on 26 tuumaa, toivottu nuolten pituus noin 27 tuumaa ja hänen vedollaan jousen jäykkyys on 20 paunaa. Halusin ampujalle kevyitä ja ohuita nuolia, että kevyemmälläkin jousella voisi ampua hieman pidempääkin matkaa helpommin. Ampuja myös toivoi mahdollisimman perinteisen näköisiä nuolia. Bearpawlta löytyi näihin kriteereihin Slim Line Timber -nuoliputket. Bearpawn taulukko näyttää 20 paunalla ja 27 tuuman nuolipituudella 1300 jäykkyyden nuolet. Eastonin Carbon One nuolien osalta taulukko antaisi karkeasti 1150 jäykkyyden putket. Gold Tipin notkeimmat putket ovat 600 jäykkyyksisiä, niin kyseisen valmistajan tuotteet unohdamme suoraan tässä tapauksessa.

Ampuja osti alkuun kuusi kappaletta Slim Line Timber 1300 -nuolia. Sulattoman nuolen testeillä, pienoisella kärkipainojen ja pituuden säätämisellä saimme nuolet, jousen ja ampujan toimimaan hyvin yhdessä. Sulattomat nuolet lentävät hyvin ja sulallisetkin lentävät harjoitellessakin toistuvasti kauniisti sekä suoraan. Ohuissa putkissa on huonona puolena vaan se, että niihin ei saa helposti vaihdettavia kärkiä eikä erikoiskärkiä oikein muutenkaan. Toistaiseksi ampuja on kuitenkin pärjännyt mainiosti tauluammuntakärjillä. Nuolia on sittemmin tilattu lisää saman jäykkyyksisenä.


Seuraavassa (eli sarjan toisessa) osassa tutustutaan nuolen eri osiin ja lisätarvikkeisiin.

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *