Kunnanvaakunat sekä maakuntien vaakunat


Olin maaliskuun lopussa autolla ajamassa Joensuusta Varkauden, Mikkelin ja Lahden kautta kohti Forssaa. Pohjois-Karjalasta Pohjois-Savoon siirryttäessä huomioni kiinnitti Pohjois-Savon vaakuna (kuvassa ylhäällä). Rupesin pohtimaan, että löytyyköhän jousia ja nuolia useammastakin Suomessa käytössä olevasta vaakunasta.

Pienen tutkimisen jälkeen Wikipedia oli kaikista paras tietolähde tässä tapauksessa. Sieltä löytyy kattavasti kuvat käytössä olevista ja käytöstä poistuneista kunnanvaakunoista sekä maakuntien vaakunoista. Ennen 8. huhtikuuta 1949 annettua lakia vain kaupungeilla oli oikeus käyttää vaakunaa. Suurin osa alla olevista vaakunoista onkin vahvistettu käyttöön vasta 1950-luvun puolella.

Jossain välissä olisi ihan mielenkiintoista selvittää vaakunoiden taustoja, eli miksi juuri jouset ja nuolet ovat päätyneet edustamaan kyseisiä kuntia. Jousi ja nuolet ovat tietenkin olleet tärkeitä käyttötyökaluja Suomessakin, mutta mistä johtuu niiden runsas käyttö 1950-luvulla käyttöönotetuissa vaakunoissa?

Oma suosikkini näistä on Lieksan vaakuna, vaikka siinä nyt nuoli vähän hassusti onkin jousikäden kohdalla…


Pohjois-Savon Maakunta


Etelä-Savon Maakunta


Alatornio (ei enää olemassa)


Haapajärvi


Iisalmi


Imatra


Joutsa


Jämsä (vanha vaakuna, poistunut käytöstä)


Kuopio


Kuopion maalaiskunta (ei enää olemassa)


Lempäälä


Lieksa


Mikkeli


Mikkelin maalaiskunta (ei enää olemassa)


Pieksämäen maalaiskunta (ei enää olemassa)


Pihtipudas


Ristiina (ei enää olemassa)


Savonlinna


Savonranta (ei enää olemassa)


Sysmä


Ähtäri


Lähteet:

Jaa kirjoitus:

2 Comments Kunnanvaakunat sekä maakuntien vaakunat

    1. Mika

      Hei! Kiitos kommentista ja tuosta linkkaamastasi artikkelista (sekä pahoittelut kun siihen vastaaminen otti pitkän aikaa).

      Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *