Arvostelu: One Shot. One Life. -dokumentti (2013)

Tuo myyttinen japanilainen Kyodo. Mitä se oikeasti tarkoittaa ja miten sitä harrastetaan?

Tämän dokumentin englanninkielinen nimi on ”One Shot. One Life. Zen of Japanese Archery”. Suomennettuna se tarkoittaa ”Yksi laukaus. Yksi Elämä. Japanilaisen jousimmunnan Zen”.  Dokumentti on Empty Mind Filmsin tuotantoa vuodelta 2013. Tarkempia tietoa löydät dokumentin kotisivuilta.

Tästäkin dokumentista löytyy traileri Youtubesta (koko elokuvan kesto 1h 25min):

Kyodon perusolemukseen tutustuminen on aina kiinnostanut. Omistan pari kirjaa aiheesta, mutta en ole ehtinyt niitä vielä lukemaan satunnaista selailua lukuun ottamatta. Löysin tämän dokumentin joltain foorumilta jokunen aika sitten ja tästä tuli samantien toinen itse ostamani elokuva. Ensimmäinen oli joskus 90-luvulla Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku VHS-kasetti. Nyt reilut 20 vuotta myöhemmin tämä dokumentti sähköisenä latauksena 17,99 dollarin hintaan.

Dokumentti on jaettu kahdeksaan selkeään eri osaan:

  1. Kilpaileminen
  2. Filosofia
  3. Zen ja jousella ampumisen taito
  4. Jousi ja nuoli
  5. Dojo (harjoitussali) ja etiketti
  6. Harjoittelu
  7. Vyötestit
  8. Kahdeksannen Dan-arvon koe

Dokumentti on tehty mielestäni erittäin taitavasti ja kiinnostavasti. Kuvaustyyli, äänimaailma ja kertomisen eteneminen sopivat hyvin aiheeseen. Dokumentista saa hyvän kuvan japanilaisesta jousiammunnasta. Tuo myyttinen verho avautuu ja asioista kerrotaan selkeästi katsojalle. Dokumentin avulla näkee katsauksen toiseen kulttuuriin ja jousiammunnan harrastamisen muotoon. Se kertoo Kyodon historiasta, mihin lajissa pyritään, miksi sitä harrastetaan sekä perusteet muun muassa välineistä, kilpailemisesta, vyötesteistä sekä Dan-arvoista.

Kyodossa on varmasti paljon asioita mitä dokumentin kautta ei välity katsojalle. Japanilaisen ajatusmaailman syvyys on sellainen, että sitä ei voi kokea täysin kuin itse menemällä Japaniin ja kokemalla asiat. Jos reissaaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, niin tämä dokumentti on varmasti paras ja ainakin helpoin keino tutustua japanilaiseen jousiammuntaan sekä sen ajatusmaailmaan.

Tämä dokumentti saakin lämpimät suositteluni ja katson sen varmasti toisenkin kerran tämän vuoden aikana.


Nuolet: 5/5

Jaa kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *